top of page

Alanvaihtajat: Heli Etu-Sihvola

Nimi: Heli Etu-Sihvola Työpaikka: Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, tietoturva-asiantuntija Ammatilliset kiinnostuksen kohteet: useita, erityisesti tekninen tietoturva Aikaisempi ura: arkeologian tutkija Koulutustausta: kaksoistutkinto lukiossa, maaseutuyrittäjä, tietotekniikan insinööriopintoja, arkeologi (FM), johon jatko-opinnot ja väitöskirja tekeillä, Laureassa BBA cybersecurity -opinnot kesken Harrastukset: liikunta ja käsityöt eri muodoissa, erityisesti boulderointi ja taekwondo sekä neulominen Oma voimabiisi: Queen - Don’t stop me now

Verkostoidu Helin kanssa: LinkedIn: Heli Etu-Sihvola 

Heli on työskennellyt kyberturvallisuusallalla vuoden 2023 keväästä lähtien. Hänen tiensä on kulkenut maalta IT-alan opintoihin ja arkeologian kautta tietoturvan pariin. Aiempi työkokemus on tuonut varmuutta ja rohkeutta työnhakuun, ja Heli aloittikin jo ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Traficomilla harjoittelun, jossa työt jatkuivat harjoittelun jälkeenkin. Uusi ala on tuonut mukanaan paljon uusien asioiden opettelua, kuten tietoturvaan liittyvän lainsäädännön ja alan julkishallinnon käytänteiden opettelua. Heli on myös toiminut vuodesta 2023 vapaaehtoisena Women4Cyber Finlandin artikkelitiimissä.


Paluumuuttajana kyberturvallisuuden pariin


Heli oli jo lapsena kiinnostunut tietotekniikasta. IT-alan tuntuessa jännittävältä, hän päätyi parikymmentä vuotta sitten hetkeksi alan insinööriopintojen pariin. Opiskeltuaan vuoden Heli ei kuitenkaan kokenut olevansa oikealla alalla, sillä tarjolla olevista suuntautumisvaihtoehdoista mikään ei lopulta tuntunut täysin omalta. Miettiessään, mitä muuta voisi olla kiinnostavaa tehdä, Heli selasi yliopistojen esitteitä. Arkeologia alkoi vaikuttaa kiinnostavalta vaihtoehdolta sen selkeän työnkuvan vuoksi, ja Turussa tehtyjen maisterin opintojen jälkeen ura arkeologian parissa jatkui vielä apurahatutkijana. Tutkijan ura tuntui kuitenkin sen verran epävarmalta, että Heli päätti lähteä opiskelemaan vielä uuden ammatin itselleen. Samoihin aikoihin kyberturvallisuus oli koko ajan enemmän pinnalla uutisissa, ja sen yhteiskunnallinen merkittävyys vetosi Heliin. Hän kuvaileekin itseään mieluummin paluumuuttajaksi puhtaan alanvaihtajan sijaan. Myös yhteys arkeologiaan säilyi, sillä Heli kirjoittaa parhaillaan väitöskirjaa Helsingin yliopistolle. 


Helin hakiessa tietoa uuden alan mahdollisuuksista Women4Cyber Finlandia ei vielä ollut. Tukea hän sai puolisoltaan, joka toimi jo alalla, ja lisää tietoa hän haki netin lisäksi erilaisista asiantuntijahaastatteluista. Heli mainitsee erityisesti Digi- ja väestötietoviraston erityisasiantuntija Kimmo Rouskun “Digiturvatilaisuudet” matalan kynnyksen webinaareina, jotka toimivat suomenkielisinä johdantoina alalle.  Myös HelSecin verkkotilaisuudet toimivat hyvinä tiedonlähteinä kyberturvallisuuteen tutustumisessa.  Tutkintopaikan ja harjoittelun kautta alalle


Alanvaihto toi mukanaan monta jännittävää asiaa. Helille oli selvää, että hän haluaa opiskella uuden tutkinnon, joten myös koulun pääsykokeita ja tulosten odottelua sai jännittää. Myös uudet, tulevat opinnot herättivät paljon kysymyksiä; millaista opiskelu olisi, miten uuden terminologian kanssa pärjää? Entä millaisia ennakkoajatuksia uudesta alasta oli?

"Mietin muun muassa, pitäisikö olla syvää infrapuolen osaamista, jotta pystyisi ikinä pärjäämään kyberalalla? Enemmän alaan tutustuttuani totesin, että se on kuitenkin hyvin laaja ja kyberiin liittyy  paljon muutakin, kuin pelkkää teknistä tekemistä. Eikä tarvitse heti olla syväosaaja."

Kouluun hakemisen lisäksi Heli suoritti ilmaisia verkkokursseja kyberturvallisuuteen liittyen. Kun syksyllä 2022 uuden alan opiskelu alkoi, hän hakeutui myös Women4Cyber Finlandin tapahtumiin. Tapahtumat ovat olleet Helille tärkeitä oppimisen ja verkostoitumisen puolesta, ja niiden kautta löytyneestä yhteisöstä ja uusista ystävistä on ollut paljon iloa. Heli kokee liiketalouden opintojen tukevan hyvin kyberiä, sillä bisnespuoli liittyy olennaisesti IT-alaan.


Ensimmäisen alan työpaikkansa Heli sai harjoittelun kautta. Pitkä tausta yliopistolla, kokemus työnhausta sekä vahva visio tulevasta kannustivat Heliä hakemaan töitä ja harjoittelupaikkoja heti ensimmäisenä opiskeluvuotena. Alunperin Heli oli ajatellut, että hän kerryttäisi ensiksi työkokemusta muualta ja hakisi sitten ehkä “joskus” Traficomille tai muualle valtiolle töihin. Harjoittelupaikan ovet aukesivat kuitenkin jo ensimmäisen opiskeluvuoden kevätlukukaudella, ja harjoittelun jälkeen työt ovat jatkuneet määräaikaisena. 


“Kannustan myös muita rohkeasti verkostoitumaan ja hakemaan harjoittelupaikkoja, sillä ikinä ei tiedä, miten käy.”

Uusi ala kyberturvallisuuden parissa on vastannut Helin odotuksia. Alan laajuus tuo omia haasteitaan, mutta Heli muistuttaa, että sen kanssa pitää olla itselleen armelias. Myös pitkän linjan asiantuntijat saattavat ajoittain kärsiä jonkinlaisesta huijarisyndroomasta, eikä sitä kannata turhaan hankkia. Uuden opettelu ei tunnu niin haastavalta, kun opettelee pienen palasen kerrallaan. Parasta Helin mukaan alalla on nimenomaan se, että pääsee oppimaan uusia asioita, ja että voi kokea tekemänsä työn tärkeäksi.


Vinkit alanvaihtoa harkitseville


Heli muistaa erityisesti Mikko Hyppösen Herrasmieshakkerit-podcastissa jakaman vinkin, jossa kyberalan todetaan olevan harvoja “ilmoittautumisammatteja“, joihin voi ilmoittautua hakemaan töitä. Tämä kannusti myös Heliä itseään hakemaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti töitä alalta, ja hänen kohdallaan tämä päättyi hyvin. 


 “Ei kannata häkeltyä lyhenneviidakosta ja terminologiasta. Sitä on paljon, eikä tällä alalla siltä voi välttyä. Kannattaa opetella vähän kerrallaan asioita, ja yhtenä päivänä sitä huomaakin osaavansa jo aika paljon.” 


Teksti: Aino Mikkonen, W4CFI Articles Kuva: Traficom

 

Heli on toiminut Women4Cyber Finlandin artikkelitiimin vapaaehtoisena vuodesta 2023 alkaen.

 

Women4Cyber Finlandin Alanvaihtajat-sarja nostaa esiin kyberturvallisuusalalle alanvaihtajina päätyneiden naisten mielenkiintoisia urapolkuja. Sarjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin naisia, jotka omilla uratarinoillaan inspiroivat muita. Haluaisitko kertoa oman tarinasi alanvaihtajana? Ilmoittaudu mukaan haastateltavaksi lähettämällä meille yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite) sekä lyhyt kuvaus omasta taustastasi osoitteeseen: articles(at)women4cyberfinland.com


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page