top of page

Alanvaihtaja: Niina Blom

Nimi: Niina Blom

Työpaikka: Accenture Security, Senior Security Analyst

Ammatilliset kiinnostuksen kohteet: Sovellus- ja pilvitietoturva

Aikaisempi ura: HR-alan työtehtävät

Koulutustausta: Liiketalouden tradenomi ja IT-tradenomi

Harrastukset: Musiikki ja valokuvaus

Oma voimabiisi: Hussle & Motivate – Nipsey Hussle

Verkostoidu Niinan kanssa: LinkedIn: Niina Blom
Niina on työskennellyt HR-ammattilaisena ennen IT-alalle siirtymistä. Tietotekniikan opinnoissa Niina suuntautui ohjelmistotuotantoon ja opintojen loppupuolella hän löysi kyberalan. Aiempi työkokemus HR:ssä oli luonut Niinalle hyvät sosiaaliset taidot, palvelualttiutta sekä ongelmanratkaisukykyä. Kyberistä Niina ahmi tietoa mm. Youtubesta, googlettamalla ja seuraamalla kyberin ammattilaisia LinkedInissä. Ensimmäinen työpaikka kyberalalta löytyi kohtuullisen helposti, sillä tehtäviin ei etsitty “valmista pakettia”. Alalla vallitsee Niinan mielestä hyvä yhteishenki ja kannustava ilmapiiri, josta hän on kiitollinen. Uusia tuttavuuksia ja hyviä ystäviä on tullut rutkasti lisää alan tapahtumien ja työn kautta.


HR-työstä Kyberiin


Niinan unelmana oli tehdä ihmisläheistä ja vastuullista työtä. Hän opiskeli merkonomiopintojensa jälkeen liiketaloutta Laureassa. Opintojen aikana suoritetusta harjoittelusta poiki ensimmäinen HR-alan työpaikka Niinalle. Vastuuta annettiin paljon ja vuosien kuluessa työ muuttui yhä hektisemmäksi ja resurssien puute ajoi lopulta työuupumuksen partaalle. Niina tiesi, että oli tehtävä muutos. Tietotekniikka oli aina kiinnostanut häntä ja huomattuaan tietojenkäsittelyn opintojen haun olevan aukeamassa, hän päätti hakea uudestaan opiskelemaan. Tämä oli keino muuttaa suuntaa ja hakeutua alalle, jonne hän oli sisimmässään kaivannut.


Pian Niina aloitti opinnot Haaga-Heliassa ja suuntautui opinnoissaan ohjelmistotuotantoon. Opintojen loppupuolella Niina haki muutamia teknisen alan tehtäviä, mutta ajatus työskentelystä tietoturvan parissa kiehtoi. Kyber oli aihepiirinä uusi, mutta sen laaja-alaisuus ja merkittävyys teki vaikutuksen. Niina päätti hakea kyberturvallisuuden tehtäviin, vaikka liikuttiin kaukana mukavuusalueelta ja oletuksena oli, että täytyisi olla ns. valmis paketti, jotta alalle voisi työllistyä. 


Ennen haastatteluja Niina ahmi tietoa mm. Youtubesta, googlettamalla ja perehtyi tyypillisiin kysymyksiin, mitä tietoturvakonsultin tehtäviin hakevalta henkilöltä kysyttäisiin työhaastatteluissa. Seuraamalla kyberin ammattilaisia Linkedinistä hän hankki tietoa, mitä pätevyyksiä mm kyberturvakonsultin tehtäviin vaadittaisiin. Läheiset, etenkin Niinan isosisko, tukivat ja kannustivat Niinaa koko prosessin ajan. 

Työhauissa painotettiin vahvasti myös omaa asennetta ja innostusta oppia lisää. Vaikka työssä korostuu tietoturvan yleisosaaminen, on se myös paljon muuta - vaaditaan palvelualttiutta sekä sosiaalisia taitoja ja pitää ymmärtää asiakkaan liiketoimintaa, jotta pystyy ratkomaan siihen liittyviä ongelmia.


"Alalle kaivataan paljon erilaisia osaajia! Netistä löytyy tietoa ja erilaisia harjoittelualustoja on nykyään paljon tarjolla. Kannustan myös rohkeasti osallistumaan alan tapahtumiin ja webinaareihin, joita järjestetään joka vuosi yhä enemmän."

Kyberala antaa paljon


Sitkeä työ poiki ensimmäisen kyberin työpaikan, joka löytyi lopulta kohtuullisen helposti. Kyberala on ylittänyt kaikki Niinan odotukset alasta. Haastetta alaan tuo sen nopea ja jatkuva kehittyminen, joka toisaalta on myös mielenkiintoista ja virkistävää, vaikka vaatii jonkin verran opiskelua ja perehtymistä uusiin aiheisiin. Niina koki huojentavaksi, ettei tarvinnut olla valmis paketti heti työllistyessään alalle. Hän sai kasvaa rooliinsa rauhassa ja miettiä matkan varrella mihin suuntaan haluaisi urallaan mennä, kun mahdollisuudet kirkastuivat ajan myötä.


Etenemismahdollisuudet ovat hyvät ja alalla vallitsee Niinan mielestä hyvä yhteishenki sekä kannustava ilmapiiri, josta hän on kiitollinen. Uusia tuttavuuksia ja hyviä ystäviä on

tullut rutkasti lisää alan tapahtumien ja työn kautta.


Terveiset muille, jotka harkitsevat alanvaihtoa:


Alalle kaivataan paljon erilaisia osaajia! Netistä löytyy tietoa sekä erilaisia

harjoittelualustoja, joita on nykyään paljon tarjolla. Kannustan myös rohkeasti

osallistumaan alan tapahtumiin ja webinaareihin, joita järjestetään joka vuosi yhä

enemmän. Tapahtumissa on mahdollista verkostoitua ihmisten kanssa ja päästä

kuulemaan lisää työtehtävistä sekä alalla toimivista yrityksistä. Tärkeintä on oma

kiinnostuksesi alaa kohtaan ja innokkuus oppia lisää!Teksti: Laura Liukkonen, W4CFI Articles

Kuva: Niina BlomWomen4Cyber Finlandin Alanvaihtajat-sarja nostaa esiin kyberturvallisuusalalle alanvaihtajina päätyneiden naisten mielenkiintoisia urapolkuja. Sarjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin naisia, jotka omilla uratarinoillaan inspiroivat muita. Haluaisitko kertoa oman tarinasi alanvaihtajana? Ilmoittaudu mukaan haastateltavaksi lähettämällä meille yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite) sekä lyhyt kuvaus omasta taustastasi osoitteeseen: articles(at)women4cyberfinland.com

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page