top of page

Alanvaihtajat: Anzhelika Kettunen

Nimi: Anzhelika Kettunen Työpaikka: Gofore Oyj Ammatilliset kiinnostuksen kohteet: Datasiirto, teollisuuslaitteet Aikaisempi ura: Logistiikka, softan kehittäminen ja testiautomaatio Koulutustausta: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, tieto- ja viestintätekniikan insinööri Harrastukset: Taekwondo, pianonsoitto, piirtäminen, laskettelu, retkeily ja SUP-lautailu Oma voimabiisi: Fred Again and the Blessed Madonna - Marea (we've lost dancing) Verkostoidu Anzhelikan kanssa: LinkedIn - Anzhelika KettunenAnzhelika on tuore alanvaihtaja. Ennen siirtymistään kyberturvallisuusalalle hän teki viisi vuotta töitä maataloustekniikan testiautomaation parissa Goforella. Työhön kuului testijärjestelmien suunnittelua, kehittämistä, testausta ja paljon muuta. Työ opetti paljon siitä, miten elektroniset ohjausyksiköt kommunikoivat keskenään ja miten datan siirto tapahtuu. Anzhelikasta oli mielenkiintoista suunnitella ja toteuttaa tilanteita, joiden avulla saadaan selville laitteiden viallinen käyttäytyminen. Anzhelika kertoo, että kyberturvallisuuden testauksessa on samanlainen periaate: paljastetaan järjestelmässä oleva vika (haavoittuvuus) ja tutkitaan, miten sitä voisi käyttää väärin esimerkiksi tietomurtoa varten.


Koulutuksen kautta uudelle uralle


Anzhelika suuntautui insinööriopinnoissaan tietoturvaan. Lisäksi Gofore tarjosi Hackademy-koulutusta, mikä tarjosi Anzhelikalle mahdollisuuden kouluttautua töiden kautta tietoturva-asiantuntijaksi. Anzhelika sanoo, että erityisesti se, että Gofore maksoi kaikki koulutukseen liittyvät kulut auttoi häntä keskittymään opiskeluun. Hän aikoo käyttää uusia taitojaan myös aiemmin käynnistyneessä testiautomaatioprojektissa, sillä asiakas on hyvin kiinnostunut tietoturvapalveluista.

“Goforen järjestämä Hackademy-koulutus tarjosi minulle mahdollisuuden kouluttautua työajalla tietoturva-asiantuntijaksi.”

Anzhelika kertoo, että hän seuraa aktiivisesti yhteiskunnan tilannetta ja nostaa purjeen aina sen mukaan, mistä suunnasta tuuli puhaltaa. Hän sanoo kiinnostuneensa kyberalasta sen vuoksi, että aihe on mielenkiintoinen, erittäin ajankohtainen näinä päivinä ja tosi tärkeä. Anzhelika toteaa, että me kaikki olemme todella riippuvaisia digitaalisesta maailmasta, jonka osia ovat esimerkiksi infrastruktuuri, viestintä, palvelut ja näiden turvallisuus. Jos digitaalinen ympäristö ei toimi kunnolla tai sen hallinta pääsee vääriin käsiin, sillä voi olla valtava vaikutus ihmisten elämään.


“Kiinnostuin kyberalasta, sillä koen aiheen mielenkiintoiseksi, erittäin ajankohtaiseksi näinä päivinä ja tosi tärkeäksi. Nykyään meidän arkipäivän elämä on hyvin riippuvainen digitaalisen maailman toimimisesta.”

Ihmisten kanssa keskustellessaan Anzhelika huomaa joskus, että jotkut pelkäävät digitalisaatiota. Ihmiset ovat huolissaan esimerkiksi siitä, että heistä kerättyä tietoa saatetaan väärinkäyttää niin, että se aiheuttaa heille ongelmia. Anzhelika kertoo, että tämän vuoksi on luotu käsite eettinen digitalisaatio, joka tarkoittaa, että kehitetään ja sovelletaan digitaalisia ratkaisuja, jotka huomioivat ihmisten oikeudet ja edut, varmistavat vastuullisuuden sekä minimoivat haitallisia ympäristövaikutuksia. Kyberturvallisuuden asiantuntijan tehtävänä on myös huolehtia ja varmistaa, että digitaalisessa maailmassa teknologia palvelee yleistä hyvää ottaen huomioon ihmisten monipuoliset tarpeet ja arvot, siten että digitaalisia teknologioita ja dataa käytetään eettiset periaatteet ja arvot huomioiden.


Anzhelika sanoo, että kyberalalla tarvittavaa tietoa löytyy aika paljon internetistä. Tämän lisäksi hänen työpaikalleen on mahdollista tilata hyödyllisiä kirjoja. Työkavereina on kokeneita asiantuntijoita, joilta saa aina tarvittaessa apua. Anzhelika kertoo, että on ihan varma siitä, että tylsää ei tule töissä koskaan - niin pitkään kuin tietojärjestelmiä kehitetään, löytyy uusia tapoja, miten niitä pystytään murtamaan. Itsevarmuus kasvaa onnistumisten myötä Anzhelika kertoo, että kyberturvallisuusala on vastannut hänen odotuksiaan. Haastavinta oli hänen mukaansa opiskeluaikana, sillä Anzhelika tunsi epävarmuutta siitä, pärjääkö alalla. Anzhelika kertoo, että alussa alanvaihto jännitti ja kyberturvallisuus tuntui hänestä alana yhtä vaikealta kuin kvanttifysiikka. Hän pelkäsi, että epäonnistuisi yrittämisestä huolimatta ja mietti myös, mitä jos ei pitäisikään kyberturvallisuusprojekteista yhtä paljon kuin työstään automaatiotestauksen parissa. Kaikki muuttui lokakuussa 2023, jolloin Goforen tiimi osallistui LähiTapiola HackDayhin. Tapahtumassa 10 hakkerijoukkuetta etsi digitaalisten palveluiden tietoturvariskejä päivän aikana. Anzhelikan mielestä HackDay oli mahtava ja mielenkiintoinen kokemus. Hän sanoo, että hänen itsevarmuutensa vahvistui varsinkin sen jälkeen, kun heidän tiiminsä tuli kilpailussa toiselle sijalle. Anzhelika sanoo nyt, että ei enää epäile hetkeäkään sitä, että teki oikean valinnan vaihtaessaan kyberiin. Hän sanoo, että joka kerta kun hän huomaa, että pärjää ja kaikki onnistuu, se tuntuu kuin lottovoitolta.

“Kun aloitin Hackademy-koulutuksen, kyberturvallisuus tuntui alana yhtä vaikealta kuin kvanttifysiikka. Kun joukkueemme menestyi LähiTapiola HackDay:ssa, itsevarmuuteni vahvistui ja nyt olen varma, että tein oikean valinnan”.

Alanvaihtoa harkitseville Anzhelikalla on seuraava viesti: “Jos haluat vaihtaa alaa, suosittelen ennen kaikkea tutkimaan työvoiman kysyntää valitsemallasi alalla. Jos kysyntä on korkea, sinulla on paremmat mahdollisuudet saada nopeammin uusi työpaikka tai projekti. Kannattaa myös tutkia koulutusmahdollisuuksia ja valita juuri sinulle parhaiten sopiva vaihtoehto. Ja totta kai oma kiinnostus on varmaan se kaikista tärkein. Jos ihmisellä on kiinnostusta tehdä jotakin tällä alalla, hän varmasti kehittyy ja yhtenä päivänä hänestä tulee arvokas työntekijä.”


"Valitse työ, jota rakastat, ja sinun ei tarvitse työskennellä päivääkään elämässäsi." - Konfutse

Gofore Oyj on yksi Women4CyberFinlandin vuoden 2024 kannattajajäsenistä ja JAMK yksi yhteistyökumppaneista.


Women4Cyber Finlandin Alanvaihtajat-sarja nostaa esiin kyberturvallisuusalalle alanvaihtajina päätyneiden naisten mielenkiintoisia urapolkuja. Sarjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin naisia, jotka omilla uratarinoillaan inspiroivat muita. Haluaisitko kertoa oman tarinasi alanvaihtajana? Ilmoittaudu mukaan haastateltavaksi lähettämällä meille yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite) sekä lyhyt kuvaus omasta taustastasi osoitteeseen: articles(at)women4cyberfinland.com

Kuva: Gofore Oyj

Teksti: Heli Etu-Sihvola - W4CFI Articles


टिप्पणियां


टिप्पणी करना बंद कर दिया गया है।
bottom of page