top of page

Kuukauden Roolimalli: Vuokko Siiskonen


Vuokko Siiskonen
Kuva: Elisa Oyj

Kuka?

Vuokko Siiskonen, kyberpalvelutuotantopäällikkö


Koulutustausta

IT-tradenomi, Turun ammattikorkeakoulu


Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Miten kyber ja tietoturva saadaan organisaatioiden johtoryhmien agendalle vahvemmin, kiinteäksi osaksi liiketoimintaa.


Harrastukset

Pesäpallo ja uinti


Motto

“Asiakas on kuningas, mutta kuningaskin on vain asiakas.”


Some:

https://fi.linkedin.com/in/vuokkosiiskonen

 

Vuokko oli aina ollut kiinnostunut turvallisuusalasta, ja lapsena hän haaveili muun muassa poliisin ammatista. Kyberturvallisuusalalle Vuokko päätyi sattumien kautta. Hän haki opiskelemaan tietojenkäsittelyn tradenomiksi Turkuun ja ajatteli siirtyä sieltä ensimmäisen vuoden jälkeen oikeustradenomipuolelle. Opintojen aikana tehty tietokoneiden purkaminen ja kasaaminen kuitenkin koukuttivat Vuokkoa ja hän päätti jatkaa opintoja tietoliikenteen puolella. Moni Vuokon silloinen opiskelukaveri suuntautui opinnoissaan lähiverkkoihin, mutta Vuokko oli kiinnostunut tietoturvasta ja ajatteli, että alassa riittäisi opiskeltavaa.


Tämän jälkeen tietoturva onkin ollut Vuokon työuralla mukana tavalla tai toisella. Vuokko on tehnyt IT-alan töitä yhtäjaksoisesti opintojen loppuvaiheesta alkaen ja työnkuva on sisältänyt monenlaista, lähituesta infrapuolen töihin, muun muassa konesalityötä ja isokoneita (mainframe). Tietoturvaan liittyvällä työnimikkeellä Vuokko on työskennellyt vuodesta 2013.


Siihen, miten Vuokko päätyi töihin tietoturvatiimiin, liittyy hauska tarina. Vuokko opiskeli ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja keskusteli esihenkilönsä kanssa opintoihin liittyen mahdollisesta lopputyön aiheesta ja kiinnostuksestaan tietoturvaa kohtaan. Keskustelun jälkeen suoraviivaisesta otteestaan tunnettu, naispuolinen tiiminvetäjä otti yhteyttä tietoturvatiimin vetäjään ja ilmoitti heille, että Vuokko siirtyy sinne. Vuokko kertoo, että alussa hänestä tuntui siltä, että hyppäisi pää edellä syvään päätyyn, mutta hän sanoo suhtautuneensa uuteen työhön avoimin mielin. Tietoturvatiimissä Vuokko pääsi tekemään teknistä puolta sekä Security Managerin työtä sekä sisäisesti että asiakkaiden kanssa.


“Pääsin tekemään teknistä puolta ja Security Managerin hommia – käytännössä hyppäsin pää edellä syvään päätyyn. Suhtauduin kuitenkin uuteen työhön avoimin mielin.”

Vuokko tekee töitä kyberpalvelutuotantopäällikkönä ja saa yhdistettyä teknistä ja hallinnollista osaamista tietoturvan ja IT:n puolelta. Vuokko sanoo, että tämä on hyödyllinen yhdistelmä, kun ohjataan SOC-asiakkaiden kybervalvontaa ja sen kehitystä. Vuokko pitää työssään eniten juuri monipuolisuudesta, sillä hän pääsee sekä kohtaamaan asiakkaita että tekemään tiiminvetotyötä – näiden yhdistelmä on Vuokosta hyvin kiinnostava. Vuokko kertoo, että työssä näkee, miten timanttista työtä tiimi tekee, ja toisaalta samaan aikaan pääsee tekemään itsekin samoja asioita. Kun keskustelu kääntyy siihen, mikä Vuokon mielestä on töissä haastavinta, hän toteaa, että vaikka haluaisi tehdä kaikkea ja kaikki tuntuu mielenkiintoiselta, pitää myös osata pitää omia puoliaan ja sanoa tarvittaessa perustellusti ei.


Vuokko sanoo, että hänestä kyberalan tasa-arvotilanne on mennyt vähässä ajassa huikeasti paljon parempaan suuntaan. Hän kuitenkin lisää, että asiat ovat edelleen vielä päälaellaan, eikä olla vielä lähellä hyvää tilannetta. Vuokolle on tullut vastaan tilanteita, joissa esimerkiksi nuorta naista on kohdeltu eri tavalla kuin vastaavan ikäistä miestä olisi ehkä kohdeltu. Hän sanoo, että tiedostamattomat ennakkoluulot valitettavasti elävät edelleen. Vuokko muistuttaa myös, että tasa-arvoon liittyvissä keskusteluissa jää usein varjoon se, että myös nainen voi olla kuopan kaivaja toiselle naiselle. Vuokko ehdottaa, että tämän vinouman huomaaminen on ehkä seuraava askel, mitä alalla kannattaisi miettiä.

“Tiedostamattomat ennakkoluulot valitettavasti elävät, mutta myös nainen voi olla kuopan kaivaja toiselle naiselle. Tämän vinouman huomaaminen on ehkä seuraava askel, mitä kannattaisi miettiä.”

Vuokon vinkki alalle pyrkiville:

Terveiset:

Tuo rohkeasti ilmi, että olet kiinnostunut. Jos et sano ääneen, että “mä olen tässä”, ei sitä kukaan muukaan tiedä! Tuurillakin on jonkin verran vaikutusta, sillä jotkut ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kannattaa myös pitää silmät ja mieli avoinna – jos oma tavoite on olla maailman paras penetraatiotestaaja, mahtavaa, jos pääsee siihen suoraan. Ei kannata kuitenkaan rajata muita työmahdollisuuksia pois, sillä polku unelmatyöhön voi kulkea myös vaihtoehtoisten reittien kautta. Matkalla voi myös löytyä jotakin uutta ja kertynyttä osaamista saa usein hyvin hyödynnettyä myöhemmissä työtehtävissä.

On aivan mahtavaa, että Women4Cyber Finland on osaltaan tuonut naisia esille ja näyttänyt, miten paljon erilaisia rooleja on olemassa – ihan laidasta laitaan.

Women4Cyber Finlandin Kuukauden roolimalli -sarja nostaa esiin alalla työskentelevien ja vaikuttavien naisten uratarinoita. Näiden tarinoiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin henkilöitä, jotka omalla toiminnallaan inspiroivat muita. Tunnetko naisen, jonka uratarina on mielestäsi inspiroiva tai mielenkiintoinen? Voit ehdottaa Kuukauden roolimalleja lähettämällä henkilön nimen, yhteystiedot (sähköposti/puhelinnumero) ja lyhyet perustelut osoitteeseen: articles@women4cyberfinland.fi留言


留言功能已關閉。
bottom of page