top of page

Kuukauden Roolimalli: Sini Ruohomaa


Kuka?

Sini Ruohomaa, asiantuntija Ericssonin Network Security Groupissa


Koulutustausta

FT tietojenkäsittelytiede, Helsingin yliopisto, 2 vuotta opinnoista Norjan Bergenissä


Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Kriittisen infrastruktuurin suojaaminen, geopolitiikka ja tietoturva-alan diversiteetti


Harrastukset

Kirjat, sarjakuvat, psykologia, uinti ja valokuvataide


Motto

Ongelma ratkeaa onnistuneemmin, jos ymmärrät ihmisiä, jotka joutuvat elämään ratkaisusi kanssa.

 

Halu yhdistää harrastus ammatiksi vei Sini Ruohomaan alun perin tietojenkäsittelyn pariin. Tohtoriopinnoistaan Ruohomaa vietti kaksi vuotta Norjassa. Siellä ollessaan, hän päätyi lukemaan kirjoja kryptografiasta. Aihe herätti hänessä mielenkiinnon, ja Ruohomaa yrittikin löytää lisää kursseja aiheesta yliopistolta, mutta päätyi tekemään väitöskirjan luottamuksellisuuden hallinnasta yleisemmin vuonna 2012. Väitöskirjan valmistuttua, Ruohomaa vieraili Nice Tuesday -naisverkoston tapahtumassa, jossa yliopiston tietoturvapäällikkö piti esitelmän kansallisesta kyberturvallisuusstrategiasta. Puheenvuoron myötä Ruohomaa koki, että hänenkin on ryhdyttävä tekemään jotain konkreettista. Tämä päätös vei häneltä lopulta Ericssonille kryptografian asiantuntijaksi.


Teams-puhelun ruudun takaa Ruohomaasta paistaa positiivinen energia ja puheesta välittyy aito innostus muiden ihmisten auttamiseen ja tietoturvaongelmien ratkaisuun. Nykyisessä työssään hän työskentelee tietoturva-alan huippuosaajien kanssa ja pystyy työssään oppimaan uutta muilta sekä jakamaan omaa tietoisuuttaan. Ehkä kiinnostus osaamisen jakamiseen tulee akateemiselta uralta, mutta erona akateemiseen uraan on, että nykyisessä työssä on suora vaikutus käytännön maailmaan.


” Tykkään siitä, että minulla on positiivinen ja konkreettinen vaikutus ihmisten elämään.

Toisaalta työni ansiosta kommunikointi verkossa on turvallisempaa, ja toisaalta auttamalla kollegoita teen heidän arjestaan helpompaa ja parempaa.”

Kysyttäessä työn haastavuudesta Ruohomaa nostaa omat resurssinsa rajallisuuden.

Työsarkaa riittää aina ja omia tehtäviään joutuu priorisoimaan ja valitsemaan omat taistelunsa.”

Mitä tulee kyberalan diversiteettiin, Ruohomaa toteaa elävänsä organisaationsa kuplassa, jonka ulkopuolella naisten asema ei ole tasa-arvoinen. Ratkaisuksi hän ehdottaa rakenteiden muokkaamista sellaisiksi, ettei yksilö kärsi niistä. Jos tiedetään, etteivät naiset yleensä pyydä itselleen parempaa palkkaa, tulisi organisaatioiden aktiivisemmin tarjota tasa-arvoista palkkaa pyytämättä. Oikeanlaiset rakenteet edistävät diversiteettiä, mikä on monimutkaista, mutta tuottaa parempaa ryhmän ajattelua kuin putkinäköisyys.


Vinkiksi alalle pyrkiville Ruohomaa kehottaa löytämään oman nurkan, jossa muilla on tarvetta asiantuntijalle tai tekijälle. Täyttämällä tarkan tarpeen, ei tarvitse kilpailla muiden kanssa kun työskentelee alueella, jossa on tekijöistä pulaa.


Kuuma peruna

Sinin terveiset

​Kvanttikrypto on hypekäyrän huipulla. Olen tyytyväinen, että krypto on saanut tästä tuulta purjeisiin, mutta kolikon kääntöpuolella on ns. käärmeenöljymyyjät. Suosittelen kaikissa hypekäyrissä pistämään jäitä hattuun.

​“Hahmotetaan oma arvomme. Ei anneta kettumaisuudesta rekrytointietua, vaan valitaan kivoja työporukoita ja mennään muualle paikoista, joissa meitä kohdellaan huonosti. Tekee tosi hyvää mielenterveydellekin.


bottom of page