top of page

Kuukauden Roolimalli: Ritva Viljanen


Kuka?

Ritva Viljanen, Vantaan kaupunginjohtaja


Koulutustausta

Juristi ja valtiotieteiden maisteri


Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Hallinnon kehittäminen ja kaupungistuminen


Harrastukset

Keittokirjojen keräily, ruoanlaitto ja mökkeily


Motto

Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa.

- Tapio Rautavaara, Kulkuri ja joutsen

 

Joulukuun roolimalli Ritva Viljanen on vastuussa yli 11 000 työntekijää työllistävän Vantaan

kaupungin johtamisesta. Viljasen kanssa keskustellessa tulee selväksi, että hän pitää opiskelua ja kouluttautumista suuressa arvossa. Viljanen on itse valmistunut alun perin valtiotieteiden maisteriksi ja myöhemmin juristiksi, joka on koulutusvaatimus monessa valtion virassa. Opiskeluvalintojen kaltainen käytännönläheinen lähestymistapa tulee ilmi tarinasta siitä, miten Viljanen sai ensimmäisen työharjoittelupaikkansa valmistumisen jälkeen:


"Kartta kädessä etsin Helsingistä valtion virastoja, kävelin sisään ja kysyin, olisiko heillä töitä tarjolla.

Taktiikka tuotti tulosta ja Viljanen sai ensimmäisen työharjoittelupaikkansa

valtiovarainministeriöstä, josta hän poistui yhdeksän vuotta myöhemmin neuvottelevana

virkamiehenä. Valtiovarainministeriön jälkeen Viljasen ura jatkui valtion eri virastojen ja

ministeriöiden johtotehtävissä. Nykyisestä tehtävästä Vantaan kaupunginjohtajana

mielenkiintoisimmaksi hän mainitsee kaupunkien yhteiskuntavastuun ja mahdollisuuden vaikuttaa kehitykseen ja saada muutosta aikaiseksi. Viljanen kertoo, että tulevaisuuden näkymät tuovat vauhdin hurmaa, mutta painottaa, ettei perusasioiden luotettavuutta saa unohtaa.


Turvallisuusalan monimuotoisuuden kehittämiseksi Viljanen painottaa peruskoulusta lähtevää

lasten ja nuorten tietoisuuden lisäämistä eri uramahdollisuuksista. Peruskoulussa olevien ikäluokkien tavoittamisella voidaan hänen mukaansa tehokkaimmin vaikuttaa sukupuolittuneisiin urajakaumiin.


“On käsittämätöntä, että historiallisesti Suomi on tasa-arvossa edellä, mutta työmarkkinat ja korkeakoulujen opinto-ohjelmat ovat edelleen sukupuolittuneita.”

Opiskelun ja tutkintojen tärkeyttä Viljanen ei voi painottaa tarpeeksi, etenkin jos tavoittelee uraa julkishallinnossa. Hän on huolissaan siitä, kuinka opiskelijat lähtevät työelämään jopa liian nopeasti, jolloin tutkintoja jää kesken. Viljanen painottaa, että tutkintojen hyöty on paitsi opinnoissa, mutta myös siinä, että ne tuovat tulevaisuudessa turvaa.

Kuuma peruna

Ritvan terveiset

Vantaan kaupunki otti hiljattain käyttöönsä paljon otsikoissa olleen Helsingin kaupungin käyttämän palkanmaksujärjestelmän. Roolimallihaastattelun aikaan siirtymä oli vasta edessä, mutta Viljanen suhtautui siihen luottavaisesti. Ja hyvinhän kaikki lopulta sujui: "Meillä maksetaan palkat nyt uudella järjestelmällä. Turvallisen siirtymän varmisti se, että esimiesten palkkamääritykset tarkistetaan ennen kuin ne päästetään järjestelmään.""Loistavaa, jatkakaa samaan malliin! On äärettömän tärkeää, että nuorilla on esikuvanaan naisia ja että naisten kokemuksia tuodaan esiin."Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page