top of page

Kuukauden Roolimalli: Leena Romppainen

Opiskelijasta eturivin digiaktivistiksi ja IT-vaikuttajaksi

Kuka?

Leena Romppainen, Effi ry:n puheenjohtaja, Staff IT Engineer Aivenilla.


Koulutustausta

Yliopisto-opintoja englantilaisesta filologiasta ja tietojenkäsittelytieteestä, työt veivät aikoinaan mennessään.


Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Sähköiset oikeudet kaikkinaisessa laajuudessaan, esimerkiksi kysymykset tekijänoikeuksista, sähköisestä henkilöllisyydestä ja nettikeskustelun seurannasta. Järjestelmien säntillinen ylläpito, tietoturva.


Harrastukset

Lukeminen (spekulatiivinen fiktio), aktivismi ja kansalaistoiminta, roolipelit, nörtteily, kasvienhoito


Motto

Puolusta sähköisiä oikeuksiasi.

 

Leena Romppainen hankki ensimmäisen MikroMikko-kotitietokoneensa yhdeksännellä luokalla. Linux-käyttäjien ryhmät tulivat myös nuoruudessa tutuiksi. Opiskellessaan Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa hän oli perustamassa tiedekunnan Alter Ego -roolipeliyhdistystä, joka laajeni myöhemmin koko yliopiston kattavaksi. Uusien matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ystävyyksien myötä hän päätyi mukaan yhdistystoimintaan sähköisten oikeuksien pariin Electronic Frontier Finland - Effi ry:ssä ja tätä kautta myös IT-alan töihin. Effin puheenjohtaja Romppainen on ollut vuodesta 2018 lähtien. Työssä hän on tällä hetkellä pilvitietokantapalveluita tarjoavassa Aiven-ohjelmistoyrityksessä.


Effi edistää perusoikeuksia ja demokratiaa tukemalla yksityisyydensuojaa, sananvapautta, tiedon avoimuutta ja hallinnon läpinäkyvyyttä. Yli 20-vuotias kansainvälisestikin aktiivinen yhdistys oli perustamassa European Digital Rights -ryhmää. Effi on jakanut Suomessa Orwellin valvontayhteiskuntaan viittaavia Isoveli-palkintoja, joiden avulla lisätään tietoisuutta yksityisyyttä loukkaavista toimista. Kriittisempien tunnustusten ohella jaetaan myös Winston Smith -palkintoja tahoille, jotka ovat kunnostautuneet erityisen hyvin yksityisyydensuojan puolustamisessa.


Aivenilla työskentelyn Romppainen on kokenut motivoivaksi, vaikka nykyiset työtehtävät eivät suoranaisesti liitykään Romppaisen rooliin Effissä. Tärkeää ovat vahva avoimen lähdekoodin ohjelmien tuki ja yrityksen arvopohja, jossa korostuu yhteiskuntavastuu. Tietosuoja ja yksityisyys ovat kummatkin asioita, joihin panostetaan kiitettävästi suomalaistaustaisessa kansainvälisessä kasvuyrityksessä. Myös IT-alan työhön kuuluva ongelmanratkaisu inspiroi.


”Perustason vaikuttamisella on iso arvo.”

Romppainen kokee toiminnan sähköisten oikeuksien puolustajana merkitykselliseksi, sillä näin voi vaikuttaa monipuolisesti tulevaisuuden maailmaan. Digipalveluiden lisääntymisen myötä myös tietojen manipulointi helpottuu, ja valvontakoneistojen vastavoimaksi tarvitaan perusoikeuksien puolustamista. Yhteiskunnan digitalisoituessa on huolehdittava vaihtoehtoisista ratkaisuista, jotta kaikkien kansalaisten oikeudet voivat toteutua.


IT-alan tasa-arvotilanteesta puhuttaessa Romppainen muistuttaa, kuinka Ada Lovelacen ja kuurakettien ohjelmoija Margaret Hamiltonin kaltaiset naiset ovat jättäneet nimensä historiaan. Oman elämänsä aikana hän on nähnyt positiivista muutosta muun muassa viestintätyyleissä: kaukaisten vuosien tyly ja ynseä kommunikaatiotyyli karkotti ihmisiä, kun taas nykyisin voi nähdä ilahduttavan paljon tsemppaavaa asennetta. Naisten määrä alalla ja harrastuspiireissä on kasvanut vuosien saatossa. Effin jäsenistö on todella miesvoittoinen, mutta hallituksessa on suhteellisesti enemmän naisia. Ylipäänsä monimuotoisuuden lisääminen IT-ympyröissä tuo pöytään erilaisia näkökulmia ja auttaa hahmottamaan ongelmia ja yhteistyötä monelta eri kantilta.


Romppaisella on monia selkeitä ajatuksia moninaisuuden edistämiseksi. Koulujen TET-jaksoilla olisi hyvä esitellä alan realiteetteja aitojen uratarinoiden ja osallistavien työpajojen avulla. Tietoturva nivoutuu hyvin moneen eri osaamisalueeseen, kuten psykologiaan ja viestintään. Kyberalalle haluavalle opinnot ovat varmasti suorin väylä, mutta yhteisöihin mukaan meneminen auttaa sekin. Tekemistä riittää varmasti kaikille.

Kuuma peruna

Leenan terveiset

Kun kaikki henkilöllisyydestä lähtien digitoidaan ja dataa on yhä enemmän, tietojen keräystä tulisi myös rajoittaa. Kuka omistaa datan ja mitä kerätyllä tiedolla saa valvonnan nimissä tehdä? Onko tämä maailma, jonka haluamme rakentaa, vai olemmeko hankeraportin sanoin unissakävelyllä valvontayhteiskuntaan?



Hienoa, että Women4Cyber Finland on olemassa. Kysyntää on selkeästi yhdistyksen edustamalle asialle. Jos aihe kiinnostaa niin mukaan vaan!







bottom of page