top of page

Kuukauden roolimalli: Laura Kankaala


Kuka?

Laura Kankaala, F-Secure Threat Intelligence Lead


Koulutustausta

Tietojen käsittelijä, tradenomi


Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Tietoturva, hakkerointi ja kyberrikollisuuden trendit


Harrastukset

Podcastailu ja videopelien pelaaminen


Motto

Se on vaa ATK:ta.


 

Laura Kankaala on ollut alalla jo vuosia. Tahto auttaa on pitänyt kiinnostuksen alaa kohtaan korkealla. Laura on F-Securen Threat Intelligence Lead, eli vapaasti käännettynä kyberuhkatiedustelun päällikkö. Lauralle meidän kaikkien turvallisuus on sydämen asia. Hänen mielestään tieto on valtaa, ja hän käyttää paljon aikaa pohtien, miten kryptisestä kyberturvallisuudesta saisi tavalliselle tallaajalle helposti ymmärrettävää.


Tahto auttaa on pitänyt kiinnostuksen alaa kohtaan korkealla.

Kun Laura aloitti työt kyberturvallisuuden parissa, hänen lisäkseen moni muu työskenteli alalla ilman varsinaista "alan koulutusta". Tämä johtui siitä, että kyberturvallisuuteen erikoistuvat opinnot ovat vasta lähivuosina tulleet osaksi opintotarjontaa. Opiskelun aikana Laura nappasi mukaan mielenkiinnon hakkerointiin, jota alkoi tehdä vapaa-ajallaan huvikseen. Valmistuttuaan hän lähti työharjoitteluun Helsinkiin, jossa hän työskenteli käyttö- ja pääsynhallinnan ratkaisujen parissa. Yritys ostettiin osaksi isompaa yritystä, josta avautui mahdollisuus siirtyä yrityksen sisällä tietoturvakonsultiksi. Työtehtävään siirtymistä varten piti ratkoa pieni hakkerointihaaste, jonka jälkeen Laura kutsuttiin työhaastatteluun. Lauran yllätykseksi, hänelle tarjottiin paikkaa tietoturvakonsultoinnin tiimissä.


Kun Laura aloitti työt kyberturvallisuuden parissa, hänen lisäkseen moni muu työskenteli alalla ilman varsinaista "alan koulutusta". Tämä johtui siitä, että kyberturvallisuuteen erikoistuvat opinnot ovat vasta lähivuosina tulleet osaksi opintotarjontaa.

Onneksi tietoturvatiimi otti vielä kerran yhteyttä ja pyysi Lauraa vaihtamaan tiimiä, ja tällä kertaa hän suostui. Uuteen työnkuvaan siirtymisen jälkeen sanan "ei" sanomisesta tulikin Lauralle vaikeaa. Kaikkeen aika ei vain riitä. Lauran mielestä on tärkeää asettaa rajoja, ja myös muistaa ottaa aikaa itselleen tavata perhettä ja ystäviä - toisinaan sillekin, ettei tee yhtään mitään. Silti, paljon Laura on ehtinyt tekemään. Vuonna 2020 hän oli osa KyberVPK:ta, joka on kyberasiantuntijoiden vapaaehtoisorganisaatio, jonka tarkoitus on auttaa terveydenhuoltoa ja muita kriittisiä toimialoja koronapandemian alla. Laura on ollut osa Ylen Team Whack -dokumenttisarjaa, joka kertoo, mitä kaikkea voidaan hakkeroida ja miten. Hän on myös pyöritellyt tietoturvaan liittyviä podcasteja, kuten Turvakäräjät ja We Need to Talk About InfoSec.


Kaikkeen aika ei vain riitä. Lauran mielestä on tärkeää asettaa rajoja, ja myös muistaa ottaa aikaa itselleen tavata perhettä ja ystäviä - toisinaan sillekin, ettei tee yhtään mitään.

Laura toivookin, että mielikuva “kellarissa hakkeroivasta hupparijantterista” saataisiin muuttumaan. Hänen mielestään kuka tahansa voi olla valkohattu, eli hyväntahtoinen hakkeri, ja hän haluaa kannustaa meitä kaikkia kokeilemaan ja testailemaan rohkeasti.


"Luottakaa itseenne. Loppujen lopuksi teemme töitä tietokoneiden äärellä, ratkoen tietokoneisiin tai niitten ympärillä tapahtuviin politikointeihin liittyviä ongelmia. Ja näiden ongelmien ratkaisuun tarvitaan monenlaisia osaajia, mielipiteitä ja taustoja. Älä aliarvioi omaa osaamistasi ja panostasi."

Lauran vinkki alalle pyrkiville:

Lauran terveiset lukijoille:

Käy kursseja tietoturvaan liittyen, tsekkaile netistä löytyviä hakkerointia opettavia materiaaleja – lähesty pitkänä projektina, jolla pikkuhiljaa kartoitat osaamistasi. Kannattaa opetella vähän koodaamista, vähän tietoliikenteestä ja sen päälle kartuttaa osaamista siitä, mitä tietoturva merkitsee. Ole utelias!

​Luottakaa itseenne. Jokainen meistä pystyy tähän. Naisten usein odotetaan olevan tunnollisia ja toimimaan ahkerasti. Tämä on oikotie burnoutiin. Minun mielestäni tärkeintä on ymmärtää omat vahvuudet ja ruokkia niitä. Toisaalta tiedostamalla omat heikkoudet, voi löytää asioita mihin haluaa panostaa jatkossa. Tärkeintä kuitenkin on olla esittämättä jotain mitä ei ole - ole rohkeasti oma ihana itsesi. Tuo oma osaamisesi rohkeasti esiin!


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page