Kuka?
Kristiina Luomala, Cyber Security Analyst, Loihde Trust
Koulutustausta
IT-asiantuntija/tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, Taitotalo. Lisäksi kyberturvallisuuden opintoja JAMK:ssa ja tietojenkäsittelyn opintoja Turun yliopistossa.
Ammatilliset kiinnostuksen kohteet
Kyberturvallisuuden, fyysisen ja sosiaalisen turvallisuuden yhdistelmä kiinnostaa eniten. Lisäksi kiinnostunut avointen lähteiden tiedustelusta.
Harrastukset
Videopelit, pöytäroolipelit, larppaus, käsityöt, historian elävöittäminen
Motto
“Älä lannistu. Jos jokin asia ei heti onnistu, tee se uudestaan.”
Some:
Kristiinalla on poikkeuksellisen monipuolinen ja laaja työkokemus ennen siirtymistä nykyiselle uralle kyberturvallisuuden pariin. Hän on työskennellyt mm. museo-oppaana, maatalouslomittajana, vartijana, mekaanikkona ja järjestyksenvalvojana. Ansioluettelosta löytyy myös asepalveluksen suorittaminen.
Korona-aika pysäytti Kristiinan miettimään omaa työuraa. Hän oli jo aiemmin opiskellut itsenäisesti yksittäisiä kyberturvallisuusalan kursseja ja päätti, että nyt oli aika opiskella alaa täyspäiväisesti. Opiskelujen jälkeen Kristiina aloitti nykyisellä työnantajallaan penetraatiotestaajana ja tietoturva-analyytikkona.
Kristiinan aiemmasta työkokemuksesta on ollut paljon hyötyä nykyisessä tehtävässä: – Ns. ihmistaidoista on tässä työssä paljon hyötyä. Osaat lukea erilaisia tilanteita ja pysyt puhumaan samaa kieltä asiakkaan kanssa. Hieman yllättäen myös sillä, että osaat kirjoittaa laadukasta asiatekstiä, on tässä roolissa arvoa. Se on selkeä vahvuus raportointimielessä.
“Ns. ihmistaidoista on tässä työssä hyötyä. Osaat lukea erilaisia tilanteita ja pystyt puhumaan samaa kieltä asiakkaan kanssa.”
Uuden oppiminen korostuu Kristiinan puheessa. Asioiden tutkiminen ja taitojen kartuttaminen on hänelle mieluisaa, mutta samalla myös voimia vievää: – Se, mikä on parasta tässä työssä, on myös pahinta. Oppiminen on kivaa, mutta se on myös raskasta, koska joudut olemaan koko ajan oman mukavuus- ja osaamisalueesi ulkopuolella, Kristiina pohtii.
Huijarisyndroomankin kanssa Kristiina on saanut taistella. Uutta asiaa on jatkuvasti paljon ja välillä tulee sellainen olo, että ei osaa tarpeeksi: – Herkästi sitä vertaa itseään ihmisiin, jotka ovat tehneet tätä työtä useita vuosia, ja joiden koulutuskin on alun perin heti tähdännyt tämän alan töihin. Silloin muistutan itseäni, että tärkeintä on keskittyä niihin asioihin, joita oma työ tällä hetkellä vaatii. Pitää olla armollinen itselleen. Olen kuitenkin tehnyt tätä työtä vasta parisen vuotta. Siitä ennen hitsasin ja seisoin ravintolan ovella työkseni.
“Silloin muistutan itseäni, että tärkeintä on keskittyä niihin asioihin, joita oma työ tällä hetkellä vaatii. Pitää olla armollinen itselleen.”
Kristiinan oma kokemus naisena alalla työskentelystä on kokonaisuutena ottaen positiivinen, vaikka tasa-arvoisuus ei vielä toteudukaan niin kuin pitäisi. Yksi parannuskeino tilanteen olisi Kristiinan mielestä se, että oppilaitokset hyödyntäisivät aktiivisesti kyberin parissa työskenteleviä naisia vierailuluentojen tai lyhyiden koulutusten vetäjinä: – Se, että etenkin nuoret opiskelijat näkevät naiset sellaisissa teknisissä rooleissa, missä perinteisesti on ollut vain miehiä, toimii rohkaisevana esimerkkinä ja hälventää tehokkaasti ennakkoasenteita.
Kristiinan vinkki alalle pyrkiville: | Terveiset: |
Aloita seuraamalla kyberalan uutisia ja kuuntelemalla podcasteja. Sitä kautta asiat ja käsitteet tulevat pikkuhiljaa tutuksi. Itse tein tätä jo ennen kuin lähdin alaa opiskelemaan ja suosittelen sitä muillekin. | Osallistu alan tapahtumiin ja tutustu ihmisiin! |
Women4Cyber Finlandin Kuukauden roolimalli -sarja nostaa esiin alalla työskentelevien ja vaikuttavien naisten uratarinoita. Näiden tarinoiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin henkilöitä, jotka omalla toiminnallaan inspiroivat muita. Tunnetko naisen, jonka uratarina on mielestäsi inspiroiva tai mielenkiintoinen? Voit ehdottaa Kuukauden Roolimalleja lähettämällä henkilön nimen, yhteystiedot (sähköposti/puhelinnumero) ja lyhyet perustelut osoitteeseen: articles@women4cyberfinland.fi
Teksti: Marja Wallinmaa, W4CFI Articles
Kuva: Kristiina Luomala
コメント