top of page

Kuukauden Roolimalli: Kirsi Karlamaa


Kuka?

Kirsi Karlamaa, Traficomin pääjohtaja


Koulutustausta

Sähkötekniikan diplomi-insinööri

Ammatilliset kiinnostuksen kohteet

Johtajuus & nousevat uudet teknologiat


Harrastukset

Luonnossa liikkuminen


Motto

Elämä on elinikäistä oppimista. Mitä muuta voisi toivoa?


 
”Jos ymmärtää tekniikkaa, pystyy muuttamaan maailmaa”.

Karlamaa kertoi taannoin eräässä puheenvuorossaan olevansa unelmatyössään Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin pääjohtajana. Urapolkua eri johtotehtävissä on edistänyt kiinnostus digiyhteiskunnan murrokseen ja siihen liittyvään teknologiaan. Karlamaa kertoo työnsä mielenkiintoisimmaksi asiaksi juuri teknologian kehityksen esimerkiksi tekoälyn, koneoppimisen ja kvanttiteknologian saralla. Yhteiskunnan muutos edellyttää sitä, että tieto- ja kyberturvallisuus rakentuu yhdeksi yhteiskunnan peruspilariksi.


Karlamaa oli vuonna 2014 perustetun Kyberturvallisuuskeskuksen ensimmäinen johtaja. Hän kuvailee tieto- ja kyberturvallisuuden alaa koukuttavaksi ja kiehtovaksi erityisesti sen jatkuvan muutoksen vuoksi. Kollegoina on henkilöitä, jotka tekevät työtä sydämellään ja ovat aina valmiita auttamaan.


“Kyberalalla pääsee vaikuttamaan horisontaalisesti kaikkiin yhteiskunnan sektoreihin.”

Traficomin pääjohtajana Karlamaa pääsee vaikuttamaan yhteiskunnan tulevaisuuden valintoihin ja näkemään digitalisaation rakentumisen, teknologian vaikutukset, sääntelyn sekä sen vaikutuksen innovaatioihin. Haastavinta työssä on kuitenkin kansalaisten tietoisuuden lisääminen tieto- ja kyberturvallisuuden asioista sekä tietosuojasta. Aiheet ovat abstrakteja ja siksi niistä pitää osata viestiä ymmärrettävästi. Karlamaa näkeekin, että Traficomin ja muiden viranomaisten on oltava osa mediaa ja keskustelua sekä tultava lähemmäs kansalaisia.

Karlamaan mukaan tekniikan ala kärsii naisopiskelijoiden puutteesta eikä näin hyödynnä naisten osaamista täysipainoisesti.


Sekä teknologia- että kyberalan moninaisuuden edistämisessä pitäisikin lähteä liikkeelle oppilaitoksista ja houkutella sitä kautta naisia kiinnostavien asioiden äärelle. Kyberturvallisuuden alalle voi päätyä eri lähtökohdista, kunhan ymmärtää tekniikan kokonaisuutta. Työskentely miesvaltaisella alalla voi vaatia uskottavuuden harjoittelua, mutta Karlamaa on esimerkki siitä, miten pitkälle voi päästä, kun heittäytyy rohkeasti uusien haasteiden pariin eikä koskaan lopeta uuden oppimista.

Kuuma peruna

Kirsin terveiset

Kyberturvallisuuden operatiivisen johtamisen päätökset voivat joskus olla jopa sekunneista tai minuuteista kiinni. Yhteiskunnassa käytävää keskustelua ja tilannekuvaan perustuvaa johtamista on hyvä tarkastella yhä edelleen. Tilannekuvan tasoja on monia, ja niihin liittyy erilaista johtamista.

Karlamaa antaa vinkiksi kaikille alalla oleville ja sitä pohtiville, että opiskelu kannattaa aina. Kunhan löytyy tahtoa, sinnikkyyttä ja tulevaisuuden uskoa ei ole sellaista asiaa, jota ei voisi oppia. Hän pitää hienona sitä, että Women4Cyber Finlandin avulla syntyy tarinoita erilaisista urapoluista ja henkilöistä, joiden avulla tuodaan alaa lähemmäksi kuulijaa.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page