top of page

Alanvaihtajat: Netta Andersson

Nimi: Netta Andersson Työpaikka: Accenture Security, SOC-analyytikko Ammatilliset kiinnostuksen kohteet: Tekninen ja tutkiva tietoturva Aikaisempi ura: Asiakaspalvelu eri muodoissa ja yrittäjyys Koulutustausta: Media-alan tutkinto sekä monipuolisia opintoja mm. tieto- ja viestintätekniikasta Harrastukset: Tietokonepelit, frisbeegolf, vaellus ja melonta Oma voimabiisi: Ludovico Einaudi - Primavera Verkostoidu Netan kanssa: Netan LinkedIn -profiili


Alanvaihto oli Netta Anderssonille pitkän harkinnan tulos, ja suuri sekä jännittävä päätös, jota edelsi uupumus ja huonovointisuutta työelämässä. Hän kiinnostui IT-alasta harrastustensa kautta ja hakeutui töihin Service Desk -tehtäviin, joita hän kuvailee hyväksi pohjaksi mille tahansa IT-alan uralle. IT-alasta kiinnostuessaan Netta ei vielä tiennyt, että haluaisi työskennellä juuri kyberturvallisuuden parissa, mutta ajatteli tietotekniikan olevan sen verran laaja ala, että jokin kiinnostava alue sieltä varmasti löytyisi.


Tärkeä osa Netan alanvaihtotarinaa on se, ettei pelkkä päätös ja ensimmäinen askel itsessään aina riitä, vaan alanvaihtopolkuun saattaa liittyä suuriakin pettymyksiä. Netan kohdalla ensimmäinen kiinnostuksen kohde IT-alan sisällä oli ohjelmistokehitys, joka ei kuitenkaan osoittautunut hänelle oikeaksi uravaihtoehdoksi. Netta kuvailee tätä epäonnistumisena, jonka jälkeen uusien epäonnistumisten mahdollisuus ei enää pelottanut niin paljoa. Sinnikkyyttä oman näköisen työelämän tavoittelemisessa Netta kuvaa näin: “Kun olen uskaltanut olla enemmän sellainen ihminen, kuin olen, siitä on seurannut onnistumisia.” Lisäksi hän nostaa esiin lähipiirin tuen, joka on ollut korvaamaton apu uralla etenemiseen.


“Kun olen uskaltanut olla enemmän sellainen ihminen, kun olen, siitä on seurannut onnistumisia.”

Kyberturvallisuudesta Netta innostui työskennellessään Service Desk -tehtävissä. Alan työtehtävissä näytti olevan aitoa merkityksellisyyttä, jota hän kaipasi työltä. Lopulta ensimmäisen alan työpaikan, harjoittelun Accenture Securityn SOC (Security Operation Center) -analyytikkona, toi monen asian summa. Netta oli saanut kannustusta hakea kyberturvallisuuden työtehtäviin alalla työskenteleviltä tutuilta, hän oli hakeutunut vapaaehtoiseksi Women4Cyber Finland -yhdistykseen sekä pystyi osoittamaan motivaationsa harrastuneisuudellaan. Viimeisenä hän kuvaa, että: “sanoin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ääneen olevani kiinnostunut SOC-analyytikon tehtävistä ja sain suosituksen, jolla oli iso rooli harjoittelupaikan saannissa.“ Alan saavutettavuutta Netta kuvaa näin: “Kyberturvallisuuteen liittyvää materiaalia on paljon saatavilla ilmaiseksi avoimissa lähteissä ja ilmaisia kokeiluja teknisiin harjoittelualustoihin voi hyödyntää niin, ettei omatoimiseen opiskeluun tarvitse välttämättä käyttää yhtään rahaa.” Hän painottaa, ettei kyberin tarvitse olla koko elämä, mutta luontaisella mielenkiinnolla ja halulla kehittyä pääsee pitkälle.


“Sanoin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ääneen olevani kiinnostunut SOC-analyytikon tehtävistä ja sain suosituksen, jolla oli iso rooli harjoittelupaikan saannissa.“

Kyberala on Netan mukaan vastannut positiivisessa mielessä hänen odotuksiaan: “Tällainen tavallinen tallaaja voi hyvin oppia työtehtävät, eivätkä ne lopulta ole ns. rakettitiedettä, vaikka ala saattaakin joskus näyttäytyä mystisenä.” Hänen mukaansa alan työtehtäviin tutustumista hankaloittaa kuitenkin se, etteivät alalla työskentelevät aina kerro työtehtävistään ymmärrettävästi ja realistisesti. 


Netta sai harjoittelun jälkeen vakituisen paikan Accenture Securityn SOC-tietoturvavalvomosta, jossa hän työskentelee edelleen. Netan vinkit alanvaihtoa harkitseville: “Uskalla olla sellainen kuin olet ja sano rehellisesti, mitä osaat. Valehdella tai liioitella ei kannata, vaan kertoa realistinen osaamisen taso ja mennä sen mukaan.”

 

Women4Cyber Finlandin Alanvaihtajat-sarja nostaa esiin kyberturvallisuusalalle alanvaihtajina päätyneiden naisten mielenkiintoisia urapolkuja. Sarjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin naisia, jotka omilla uratarinoillaan inspiroivat muita. Haluaisitko kertoa oman tarinasi alanvaihtajana? Ilmoittaudu mukaan haastateltavaksi lähettämällä meille yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite) sekä lyhyt kuvaus omasta taustastasi osoitteeseen: articles(at)women4cyberfinland.com


Kuva: Netta Andersson Teksti: Elina Hedeman - W4CFI ArticlesKomentarze


Komentowanie zostało wyłączone.
bottom of page