top of page

Alanvaihtaja: Emmi Turunen

Nimi: Emmi Turunen

Työpaikka: HUS, ohjelmistoasiantuntija, vastaa tietoturvallisesta käyttöympäristöstä tuoteomistajana.

Ammatilliset kiinnostuksen kohteet: datan turvaaminen, kyberturvallisuuden tekeminen osaksi kansalaistaitoja.

Aikaisempi ura: Sairaanhoitajana erikoissairaanhoidossa, sydänvalvonnassa (CCU)  ja teho-osastolla (ICU).

Koulutustausta: Sairaanhoitaja, Sairaanhoitaja YAMK dataosaamisen ja tekoälyn koulutusohjelmasta. Sote tiedonhallinnan maisteriopiskelija Itä-Suomen yliopistossa.

Harrastukset: Tuoreena harrastuksena Saimaa Sec eli kyberiä vapaa-ajalla. Vesilajit monipuolisesti; uinti, uppopallo, vapaasukellus, jäävapaasukellus, avanto. Crossfit ja pyöräily.

Oma voimabiisi: Stam1na - Muuri

Verkostoidu Emmin kanssa: Emmi Turunen | LinkedIn


Emmin inspiroiva uratarina on kannustava esimerkki siitä, kuinka nuoruuden haaveita voi toteuttaa myös myöhemmin elämässä. Avaimet uran vaihtoon Emmin kohdalla olivat päämäärätietoisuus, innokkuus uuden opiskeluun sekä vahva päätös halusta alanvaihtoon. Nykyisessä työssään Emmi on pystynyt hyödyntämään vahvaa sotetaustaansa tietoturva-asioissa.Uuden alan opiskelua


Emmi oli haaveillut jatko-opinnoista jo sairaanhoitajaksi valmistuessaan,  mutta ajatusta oikeasta suunnasta ei tuolloin vielä ollut löytynyt. Kesällä 2019, kyllästyneenä työhönsä sairaanhoidon tehovalvonnassa, Emmi selaili tarjontaa alkavista koulutuksista ja bongasi ilokseen Tampereen Ammattikorkeakoulun Ylemmän Ammattikorkeakoulun Dataosaaminen ja tekoäly -koulutusohjelman. 


Vahva päätös motivoi Emmin kirjoittamaan sellaiset hakupaperit,  joilla hän pääsi sisälle koulutusohjelmaan. Opiskelu oli Emmin mielestä mahtavaa 12 vuoden tauon jälkeen. Hän valmistui ohjelmasta ensimmäisenä sairaanhoitajana ja hyvillä arvosanoilla. Samoihin aikoihin alkanut koronakriisi vain vahvisti Emmin ajatusta alanvaihdoksen tarpeesta. Koronateholla työskennellessä korostui se tuntemus, kuinka hoitajia arvostetaan kyllä sanoilla, mutta ei todellisilla teoilla.Nuoruuden haaveesta totta


Jo nuorena Emmi halusi olla nörtti, mutta jokin hänessä ei antanut sitä itselle myöntää ja hän opiskelikin itsensä sairaanhoitajaksi. Aikuisena Emmi ymmärsi, että hän voi olla ihan mitä vain ja päätti lähteä IT-alalle. Jo sairaanhoitajana työskennellessään hänen vastuualueellaan olivat tietoturvaan liittyvät asiat. Nämä ovat tärkeä sekä iso osa sotetyöntekijän arkea, toki eri näkökulmasta kuin Emmin nykyisessä työssä.


Valmistuttuaan Emmi haki rohkeasti nykyiseen työpaikkaansa, vaikka ajatteli hakemustekstin luettuaan, etteivät hänen meriittinsä tehtävään ehkä riitä. Rohkeus palkittiin, Emmi pääsi haastatteluun ja sai hakemansa työpaikan.


Kiinnostus sekä tuntemus kyberturva-alaan on Emmin kohdalla syventynyt pikkuhiljaa ja hän kehittää osaamistaan myös vapaa-ajallaan. Emmi kuuluu Saimaa Seciin ja on myös mukana W4CFIn CSE koulutusryhmässä. Kyberalalla työskentely


Jännittävin asia uudelle uralle siirtymisessä oli siirtyminen päivätyöhön ja toimistoarkeen. Vaikkakin Emmi tekee pääsäänöisesti etätöitä, oli mielenkiintoista seurata, kuinka pää ja keho tottuvat uudenlaiseen työrytmiin ja -ympäristöön. Emmi ei kuitenkaan stressannut muutoksesta tai epäonnistumisen pelosta. Työskennellessään sairaanhoitajana, jo yhden virheen tekeminen saattoi johtaa potilaan kohdalla vakaviin seurauksiin. Nämä kokemukset kasvattivat paineensietokykyä.


Junioritason työpaikkojen vähyys on puhuttanut viime aikoina ja haaste löytää se ensimmäinen työpaikka IT-alalla näkyi myös Emmin urataipaleen alussa. Emmi ei heittänyt kirvestä kaivoon vaan sai työpaikan sitkeän yrittämisen jälkeen.

Myös Emmi on huomannut, kuinka IT-ala on edelleen melko miesvaltainen, mutta hän ei ole antanut sen häiritä. Hän kyllä sanoo mielipiteensä vaikka niitä joskus yritettäisiin vaientaa.


"Mitä syvemmälle kyberiin on mennyt on tajunnut sen kuinka laaja kenttä tämäkin puoli on. Ihmisten erilaiset taustat kyberin piirissä ovat myös todella inspiroivia ja keskustelut ovat upeita eri tapahtumissa."Emmin vinkit alanvaihtoa harkitseville: päätä ja usko päätökseesi. Tee töitä sen eteen, se palkitaan kyllä!
Teksti: Jenni Salmi, W4CFI Articles

Kuva: Emmi TurunenWomen4Cyber Finlandin Alanvaihtajat-sarja nostaa esiin kyberturvallisuusalalle alanvaihtajina päätyneiden naisten mielenkiintoisia urapolkuja. Sarjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin naisia, jotka omilla uratarinoillaan inspiroivat muita. Haluaisitko kertoa oman tarinasi alanvaihtajana? Ilmoittaudu mukaan haastateltavaksi lähettämällä meille yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite) sekä lyhyt kuvaus omasta taustastasi osoitteeseen: articles(at)women4cyberfinland.comComments


Commenting has been turned off.
bottom of page