top of page

Alanvaihtaja: Annika Nykänen

Nimi: Annika Nykänen

Työpaikka: Secure Cloud Finland, toimin Security Specialistina tietoturvakoulutusten toteuttamiseen ja kehitystyöhön liittyen.

Ammatilliset kiinnostuksen kohteet: Ihmislähtöinen tietoturvakoulutus, ihmisen rooli kyberturvallisuudessa, mitä tunteita kyberturvallisuus herättää ihmisissä.

Aikaisempi ura: Suomen Golfliitolla kilpailu- ja koulutuspäällikkönä, sitä ennen matematiikan, viestintätaidon ja tietotekniikan aineenopettajana Lahdessa Ahtialan koulussa, tätä ennen golfammattilainen naisten Euroopan haastajakiertueella.

Koulutustausta: filosofian maisteri 2016 (matematiikka ja tietojenkäsittelytiede, Helsingin yliopisto), filosofian maisteri 2023 (kyberturvallisuus, Jyväskylän yliopisto), tohtoriopiskelija (tietojärjestelmätiede, Jyväskylän yliopisto 2023).

Harrastukset: golf, crossfit, tanssiminen aina kun siihen on mahdollisuus.

Oma voimabiisi: Taylor Swift - Gorgeous

Verkostoidu Annikan kanssa: Annika Nykänen | LinkedInAnnikan uratarina kyberturvallisuuden alalla on todiste siitä, että rohkeus ja halu oppia uutta voivat johtaa merkittävään uramuutokseen. Entisestä Golfliiton kilpailu- ja koulutuspäälliköstä on tullut kyberturvallisuuden asiantuntija, joka inspiroi monimuotoisuudellaan ja ihmisläheisyydellään. Hänen matkansa rohkaisee muita seuraamaan unelmiaan, osoittaen, että monipuolinen tausta kannattaa kääntää vahvuudeksi kyberalalla.


Annikan Inspiroiva Matka Kyberturvallisuuden Maailmaan


Kun Annika, entinen Suomen Golfliiton kilpailu- ja koulutuspäällikkö, jäi äitiyslomalle loppuvuodesta 2020, hän ei tiennyt, että tämä muutos johtaisi hänet täysin uudelle uralle kyberturvallisuuden parissa. Äitiysloman aikana herännyt kaipuu ”älylliseen” tekemiseen ja halu opiskella jotakin uutta muuttuivat ajatukseksi alanvaihdosta. Tämä ajatus kypsyi toisen äitiysloman aikana 2022, kun Annika aloitti maisteriopinnot, tietäen, että opintojen päätteeksi hän haluaisi työskennellä kyberalalla.


Alun perin tietojenkäsittelytieteestä kiinnostunut Annika oli opettajana saanut nähdä, miten tietoturva näkyy koulumaailmassa ja kuinka tärkeä osa se on nykypäivän digitaalisessa yhteiskunnassa. Tämä kiinnostus ja ystävien kannustus rohkaisivat häntä hakemaan Jyväskylän yliopistoon, missä hän opiskeli kyberturvallisuutta maisteriohjelmassa. Vaikka ala tuntui aluksi tekniseltä ja miesvaltaiselta, Annikan ennakkoluulot katosivat, kun hän huomasi, miten monimuotoinen ja ihmisläheinen kyberalan työyhteisö voi olla.


Suurin pelko oli, että miten minut nähdään työmarkkinoilla kahden pienen lapsen äitinä ja suoraan äitiyslomalta suoritettujen opintojeni kautta. Vähättelin tietyllä tavalla aiempaa työkokemustani, joka loppupeleissä olikin se arvokas ”taakka” taustallani. Uskon, että kyberalalla tarvitaan enenevässä määrin lisää ”pehmeyttä” - taitoa toimia tekniikan ja siihen liittyvien asioiden sanoittajana ihmisille erilaisissa rooleissa”

Annikan siirtyminen kyberturvallisuuden pariin ei ollut helppo tehtävä. Hän kamppaili huijarisyndrooman kanssa, peläten, ettei hänen osaamisensa riittäisi uudella alalla. Nämä pelot osoittautuivat kuitenkin perusteettomiksi, kun hän aloitti työnsä Secure Cloudilla, missä hänen erilainen taustansa ja tuore näkökulmansa otettiin avosylin vastaan. Työyhteisössä arvostettiin monimuotoisuutta, ja Annika huomasi nopeasti, että hänen aiempi kokemuksensa toi arvokasta lisäarvoa tiimiin.


Alanvaihto oli suuri askel, mutta Annikan määrätietoinen asenne ja halu oppia uutta auttoivat häntä eteenpäin. Hän suoritti avoimen yliopiston kautta tarvittavat opinnot päästäkseen suoraan maisteriopintoihin ja jatkoi sittemmin tohtoriopintoihin. Työpaikan löytäminen kyberalalta osoittautui lopulta vähemmän haasteelliseksi kuin aluksi saattoi olettaa, kiitos Annikan vanhojen verkostojen ja positiivisen asenteen.


Kyberala on yllättänyt positiivisesti


Kyberala on vastannut Annikan odotuksia ja jopa yllättänyt hänet positiivisesti. Haastavinta on ollut kaiken uuden opettelu, mutta juuri se on myös ollut kaikkein palkitsevinta. Hän on lyhyessä ajassa oppinut paljon ja päässyt osallistumaan monenlaisiin projekteihin, mikä on vahvistanut hänen asemaansa ”Sveitsin linkkuveitsenä” kybermaailmassa.


Esihenkilöni on sanonut mua Sveitsin linkkuveitseksi, koska olen aika innokkaasti mukana kaikessa mahdollisessa, jotta opin lisää uudesta alasta.”

Annikan tarina on esimerkki siitä, että alanvaihto voi olla mahdollisuus kasvaa ja löytää uusi intohimo, vaikka se tuntui pelottavalta. Hän kannustaa muita, jotka harkitsevat alanvaihtoa, olemaan rohkeita ja seuraamaan unelmiaan. Annikan kokemus osoittaa, että moninaisuus ja erilaiset taustat rikastuttavat kyberalaa, ja juuri tällainen ”pehmeys” ja kyky sanoittaa teknologiaa ihmisille eri rooleissa on arvokasta ja tarpeellista.Teksti: Laura Liukkonen, W4CFI Articles

Kuva: Annika NykänenWomen4Cyber Finlandin Alanvaihtajat-sarja nostaa esiin kyberturvallisuusalalle alanvaihtajina päätyneiden naisten mielenkiintoisia urapolkuja. Sarjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin naisia, jotka omilla uratarinoillaan inspiroivat muita. Haluaisitko kertoa oman tarinasi alanvaihtajana? Ilmoittaudu mukaan haastateltavaksi lähettämällä meille yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite) sekä lyhyt kuvaus omasta taustastasi osoitteeseen: articles(at)women4cyberfinland.com

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page